Ett härligt sätt att få sig en inblick i den svenska historien är att genom att läsa en riktigt bra bokserie. En person som har lyckats skildra hur Stockholm såg ut på 1800-talet är författaren Per Anders Fogelström. När man läser hans bokserie ”Stad” känns det som att resa tillbaka i tiden. Bokserien ”Stad” betår av fem böcker där vi får följa huvudpersonen som är Henning Nilsson och hans familj i mellan år 1860-1968.

Per Anders Fogelström är en svensk författare som har skrivit bokserien ”Stad” som betår av fem böcker där vi får följa huvudpersonen som är Henning Nilsson och hans familj i mellan år 1860-1968.

Mina drömmars stad 

Den första boken i serien heter ”Mina drömmars stad”. Boken utspelar sig på Södermalm i Stockholm under åren 1860 till 1880 och beskriver livet och vardagen bland arbetare i staden. Romanen är den första i en serie som heter ”Stad” där man får följa den unga mannen Henning Nilsson som flyttar från landet till staden med drömmar om ett bättre liv. Verkligheten visar sig vara tuffare än förväntat. Henning möter många utmaningar på sin väg men genom sin envishet och beslutsamhet lyckas han övervinna hinder. Boken är en gripande berättelse om drömmar, hopp och kärlek och ger en viktig inblick i Sveriges historia och samhällsutveckling.

 

Boken tar upp viktiga frågor om samhällets utveckling, samt de utmaningar och svårigheter som människor ställs inför i en storstad under den här tiden. Fogelström skildrar livsstilen på Södermalm på ett närgånget och detaljerat sätt, och låter oss följa Henning Nilsson i hans strävan att finna sin plats i samhället. Boken är en viktig del av svensk litteraturhistoria och är en stark skildring av livet i Stockholm under denna tid. Fogelström lyckas skapa en roman som är både gripande och tankeväckande, samtidigt som den ger en unik inblick i livet på Södermalm. ”Mina drömmars stad” är en roman som definitivt är värd att läsa för den som är intresserad av svensk historia och samhällsutveckling.

Bokserien ”Stad” består av följande böcker:

  • Mina drömmars stad 1860-1880
  • Barn av sin stad 1880-1900
  • Minns du den stad 1900-1925
  • I en förvandlad stad 1925-1945
  • Stad i världen 1945-1968

Fler böcker av Per Anders Fogelström:

  • Vävarnas barn
  • Krigens barn
  • Vita bergens barn